Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszej Cukierni, gdzie w miłym towarzystwie przy filiżance aromatycznej kawy pokuszą się Państwo o skosztowanie naszych słodkości.
Zachęcamy.
Marek i Katarzyna Blecharz
Nasza rodzinna Cukiernia powstała w 1980 roku i jest prowadzona przez 2 pokolenia cukierników. Z niesłabnącym zaangażowaniem i pasją tworzymy dla Państwa słodkości już ponad 30 lat. Nasz profesjonalizm i kreatywność zaspakajają nawet najbardziej wyszukane gusta. Cieszy Nas niezmiernie zaufanie jakie pokładają w nas już kolejne pokolenia Stałych Klientów. Służymy Państwu naszym doświadczeniem i wiedzą w przygotowaniu odpowiedniej oprawy każdego przyjęcia. Nasze wypieki dowozimy pod wskazany adres.
Zapraszamy na gratisowe degustacje. W miłej atmosferze i przy filiżance świetnej kawy ustalimy wszystkie szczegóły.
Pozdrawiamy serdecznie
Zespół Cukierni Blecharzy
Napisali o nas
Dziennik Polski
“[…] Choć w ofercie krakowskich cukierni nie brak tortów weselnych o nietypowych kształtach, klienci wybierają głównie tradycyjne – okrągłe. Dużą popularnością cieszą się torty piętrowe, najczęściej o smaku czekoladowym. Piękny, bogato zdobiony tort musi znaleźć się na każdym przyjęciu weselnym. Według zwyczaju jest zapowiedzią słodkiego życia małżonków, dlatego do jego wyglądu przywiązuje się tak wiele uwagi.
Najpopularniejszy smak tortu to czekoladowy. Często zamawiane są też orzechowe, latem część par pyta o torty wielosmakowe zdobione kokosem. – Oryginalne receptury tortów weselnych, pilnie strzeżone przez każdego z cukierników, bazują na świeżym maśle, jajkach, śmietanie. Do wyrobu słodkich mas używana jest najlepsza czekolada lub starannie wyselekcjonowane orzechy i inne bakalie – mówi Marek Blecharz z Pracowni Cukierniczej Blecharzy.
Cukiernicy podkreślają, że nie ma dobrego tortu bez dokładnego nasączenia ciasta ponczem. Często stosuje się zdobienie wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi albo białym lukrem. Przy tym wszystkim ważne jest zachowanie delikatności smaku – zbyt słodki tort nie przypadnie do gustu weselnym gościom. Najczęściej zamawiane są torty o okrągłym kształcie. W zależności od życzenia klienta, mogą mieć one różną średnicę – od 15 do ponad 30 cm. W przypadu układania tortu piętrowego trzeba pamiętać, że konieczne jest wypożyczenie z cukierni odpowiedniego stelaża. […]”
źródło: Dziennik Polski, wydanie z dn. 2.02.2006
artykuł: Słodkiego życia!
“[…] Zainteresowanie kwiatowymi dekoracjami weselnymi w ciągu ostatnich lat znacznie wzrosło. Kwiaty zdobią nawet weselne słodkości. – Na tortach układamy róże, orchidee, gerbery – wymienia Marek Blecharz, który wsławił się w Krakowie pierwszymi dekoracjami tego rodzaju. Na tegorocznych targach został wyróżniony nagrodą za najlepszą aranżację stoiska. […]”
źródło: Dziennik Polski, wydanie z dn. 4.02.2007
artykuł: XI Małopolskie Targi – Ślubne nowości
Miesięcznik “Modny Kraków”
“Torty zdobione żywymi kwiatami – pomysł z pracowni cukierniczej Blecharzy, zawojowały krakowskie przyjęcia. Pyszny, słodki tort to jedna z ważniejszych ozdób każdego przyjęcia. Działa w dwójnasób: na zmysł smaku – co oczywiste, ale też na wzrok. Zadziwiające? W żadnym razie: współcześni mistrzowie cukiernictwa zwracają się w kierunku najświetniejszych dziewiętnastowiecznych wzorów rodem z cesarskiego Wiednia, wzbogacając je jednak o współczesne, nowatorskie elementy.
Od niedawna w dziedzinie cukiernictwa pojawiła się ciekawa nowinka – zdobienie tortów żywymi kwiatami. Ta usługa, wprowadzona w Krakowie po raz pierwszy przez rodzinę cukierniczą Blecharzy, zachwyca zamawiających. Wymaga najwyższego kunsztu, toteż obecnie mają ją w ofercie nieliczni. Tort zdobiony żywymi kwiatami staje się bowiem prawdziwym dziełem sztuki i wymaga od przygotowujących go cukierników nie tylko wiedzy z zakresu przygotowania tortu, ale też niemałych zdolności plastycznych, które pozwalają nadać piękną i spójną formę ciastu i otaczającym go dodatkom. […]”
źródło: http://www.modnykrakow.pl
cały artykuł: http://www.modnykrakow.pl/2007_11/index.php?d=n008_1
“Modny Kraków” poleca:
Pracownia Cukiernicza Blecharzy, ul. janickiego 3; tel. (012) 412 64 55. Sklepy: ul. Lea 36a, ul. Fiołkowa 4.
Sprawdziliśmy: ta rodzinna cukiernia, od lat dokłada starań, by smakołyki przez nią firmowane były najwyższej jakości. Stawiają na jakość, nie na ilość. Ich wyroby znajdziecie państwo wyłącznie pod adresami podanymi powyżej. I tu tkwi największa siła – produkcja prowadzona pod okiem wymagającej rodziny dyplomowanych cukierników sprawia, że ciasta – zawsze świeże – zachowują cudowny smak domowych wypieków. Dokładnie ten, którego próżno szukać przy słodkościach z masowej produkcji. Tym samym wypieki od Blecharzy na Święta nadają się znakomicie.
źródło: Modny Kraków, wydanie grudzień 2007
artykuł: Słodko słodko!
Blog “Ślubne sprawy”
“Dziś mam coś słodkiego dla Was 🙂
Wybrałam kilka zdjęć tortów dekorowanych żywymi kwiatami. Wszystkie torty na zdjęciach pochodzą z Pracowni Cukierniczej Blecharzy w Krakowie i są autorskimi pomysłami p. Marka Blecharza.
Jak dla mnie ta pracownia to absolutny numer 1 w Krakowie. Jako pierwsi wprowadzili te kwiatowe dekoracje, niektóre wzory tortów mają niesłychanie gustowne i zachwycające.”
źródło: http://slubnesprawy.pinger.pl
cały artykuł: http://slubnesprawy.pinger.pl/m/2263582