Wegan friendly – taki napis na witrynie sklepowej pracowni cukierniczej „Blecharzy” pojawił się podczas mojego spotkania z właścicielem cukierni Markiem Blecharzem.
Co w Waszej pracowni cukierniczej jest „odpowiednie dla wegan”?
– Zdecydowaliśmy się rozszerzyć propozycję ofertową o dodatkowe produkty wegańskie. W naszej ofercie można już kupić ciasta, które są przygotowane ze składników roślinnych – mówi Marek Blecharz.
– Ciasta te cieszą się coraz większym zainteresowaniem i wielu klientów w rozmowie z nami sugerowało, że cieszyliby się, gdyby w naszej cukierni pojawiła się o wiele szersza propozycja ciast odpowiednich dla wegan. Ciast przygotowanych bez eksploatacji zwierząt i opartych na etycznych produktach. Z przyjemnością wychodzimy im naprzeciw i przedstawiamy mufinki wegańskie – kontynuuje właściciel. – Myślę, że przypadną im do gustu i smaku. Dodatkowo muszę powiedzieć, że mufinki są również zdrowe, gdyż podajemy je z owocami,
a tych w jesiennej aurze nigdy za mało. Mufinki możemy na specjalne życzenie przygotować bez dodatku glutenu.
– Zwracamy również uwagę na to, by nasza produkcja i usługi nie były obciążeniem dla środowiska. Ten aspekt także jest dla nas bardzo istotny. Widzimy, że bez naszego osobistego zaangażowania samymi przepisami nie uporządkujemy coraz bardziej zaśmieconego tworzywami sztucznymi świata. W wielu przypadkach są one śmiertelnie niebezpieczne dla zwierząt. Dlatego też w naszej cukierni kawę można wypić np. z kubków podlegających recyklingowi,
a ciasto zjeść, korzystając ze sztućców, które są wykonane z przyjaznego dla środowiska materiału. Oczywiście pić z takich kubków mogą nie tylko weganie! – zaśmiał się Marek Blecharz. – Zapraszamy do nas „zerowastowców”. Nie widzę problemu, by mogli się u nas napić ze swojego ulubionego kubka czy zjeść z talerzyka, który przynieśli ze sobą. Będziemy się cieszyć, gdy poczują się u nas jak u siebie w domu.
Osoby, które nie potrafią się choć na chwilę rozstać ze swoimi pupilami, a np. są podczas spaceru ze swoim psem, mogą do nas również zawitać. Dla zwierzaka przed wejściem do cukierni zawsze czeka miejsce i woda.
Dziękuję za rozmowę i przepis.
Tekst, fot. Janusz Bończak
Muffinki wegańskie
Składniki:
mąka pszenna 400 g
cukier trzcinowy 240 g
oliwa z oliwek 190 g
woda 250 ml
mielone migdały 200 g
owoce leśne 500 g
Do naczynia wsypujemy cukier
trzcinowy, dodajemy mielone migdały, następnie zalewamy składniki ciepłą wodą.
Wszystko mieszamy, dodając oliwę z oliwek i dosypując mąkę.
Dobrze wymieszaną masę przekładamy do rękawa i przekładamy do foremek.
Na koniec dodajemy owoce.
Wypiekamy w temperaturze
180o około 50 minut
Pozdrawiamy Was kochani.
Smacznego!